Smaczna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. o restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film